Wednesday, December 29, 2010

Hips Dont Lie

Seriously. i never know how to lie.
if i try to,it so obvious bcoz of my niggling eyes n forehead.
same goes to tipu sunat.
honesty,as for me,and for the rest of earth-ian. is the best policy.
yes,my hips dont lie. Never.

Wednesday, November 17, 2010

Persona Non Grata

sy ke utara tempoh hari atas urusan perniagaan.
tengah boarding flight kat klia tu..

tetibe datang seorang melintas dpn sy dan sambil
memandang sy.
die usha daring je.sgt daring ok.
siapakah lelaki tersebut?. nape die pandang daring?

lelaki tersebut adalah Datuk yg menemuduga sy pd  2 minggu sblm itu
untuk lebih keterangan lebih lanjut. klik n3 ni.
riak muak beliau ketika bertembung menunjuk kan yg beliau kenal dan
mungkin ingat sy.

ketika itulah.sy dpt mendugakan keputusan temuduga tersebut.

dah la naik flight yg same, stay pun kat hotel yg same.
morning breakfast pun blh same2.
rase mcm cannot go. huhuhu

tp sy pun sibuk dgn program sy time tu. jd sy tak berape memikirkannya.

ujung bulan oktober, kwn sy yg same interview sms.
"result interview dah kuar. check cepat".
sy reply "hmm ok.tenkiu".
sy tak check pun hr tu dan hr esok nye.
sbb da tau tak dpt. last2 ada surat sampai.
die tulis kat situ, DUKACITA.




Persona non grata (Latin, plural: personae non gratae), literally meaning "an unwelcome person", is a legal term used in diplomacy that indicates a proscription against a person entering the country. It is the most serious form of censure which one country can apply to foreign diplomats, who are otherwise protected by diplomatic immunity from arrest and other normal kinds of prosecution. The antonym of persona non grata is persona grata- Wikipedia

nota kaki- n3 ni khas utk mereka yg bertanya keputusan interbiu sy. kepada yg dpt, kerja sungguh2 dan jage integriti serta kredibiliti tuan/puan. Good luck!  :)

Wednesday, November 10, 2010

Holiday

i've been Super busy this week.
so i earn myself a break. short break.
i am so excited on the break i even post entri bout it kuikuikui
5.00 pm
my time it up. lets pack!



Thursday, October 28, 2010

Majlis Perkahwinan

Banyak Jemputan Majlis Perkahwinan kebelakangan ni.
ramai la kengkawan sy sebaya da kahwin dan bakal berkahwin.
tahniah :)
maka banyak la jemputan perkahwinan di hujung minggu.
dari balakong ke ampang ke ipoh ke seremban.
Dari Kampung Pengantin KL > Dewan Risda > Dewan Orang Ramai Banting
sudah tentu sy tiada masalah memenuhi jemputan perkahwinan rakan2.
refer pd kad jemputan.start kete jalan.

kebiasaanya sy akan ajak member temankan.
tp kalau sume unavailable, sy pegi sorg2 je.
walaupun kad jemputan untuk bulan ni berbunyi sebegini...




walaubagaimanapun, terima kasih atas jemputan dan sekiranya tiada aral melintang, IsyAllah saya akan hadir meraikan Majlis Tuan Puan :)



Tuesday, October 12, 2010

Kerja dengan Ihklas, boleh tak?

hmm bz lately.
keje bnyk. meetings. see-ings. talk-ing.write-ing.read-ing
yer memang sy sorg je yg paling sibuk di pejabat ni.
org lain goyang kaki.
maka saya sangatlah layak diberi bonus 14 bulan pada bulan 12 ni.
haha i am being sarcastic.

tade la,sebenarnye kat tmpt keje sy ni.
sy ade beberapa org anak buah. (sy pun anak buah kepada beberapa org juge di sini hehe)
anak2 sy buah amatlah cekap. multitasking.efective.efficient. mantap.
seriously.sy berbangge sy adalah sebahagian  drpd mereka.

kadang-kadang dtg pujian drpd bos2.

"wah u bagus la. sejak u join our dept, mcm2 pembaharuan u berjaye initiate"

dah jd template,kebiasaannya sy akan reply:

"owh terima kasih tuan, sebenarnye sape la sy tanpe team sy yg bertungkus lumus di blkg sy, actually
all the credits should goes to them, i receive it now on their behalf je sambil senyum
tersipu malu2"hehheh

sy percaye, sbgi team leader, kt kene protect, nurture, train and develop
the rest of team member.
when receiving a praise, share the cake wit every one of them.

when receive a critics, lot of it , team leader should come forward to protect the whole team.
biar kt kene marah. biar kt jd defense counselor kpd mereka.
 jgn bg org lain marah anak buah kt plak.
kat blkg nanti kt tegur la team member tu.
kalau kt tak protect dorg, sape lg nak protect dorg.
kalau dorg perform superb, puji la ckit...jgn kedekut sgt..
manusia kan perlukan penghargaan.

sy juge amat bersyukur kerana mendapat bos2 yg sgt baik dan sentiase memberi ruang,masa
dan peluang kpd sy dan the whole team to develop.make error.rectify it.and
laugh together at the end of the day.

entri ini bukan nak bgth sy ni sorg yg bagus,
sy cume nak meraikan mereka,
rasenye mereka pun tak tau sy ade blog.



ehsan google



note- to the team, thanks for coming to the work with open and sincere heart.
i am proud of uol.

Monday, September 27, 2010

Temuduga Pegawai Tadbir dan Diplomatik M 41 (2* September 2010)

Masa     :    Pukul 7.30 pagi
Tarikh    :    2* September 2010
Tempat :    Bangunan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, Malaysia



Amik gmbr dulu.pakaian ditaja oleh  Diri Sendirian Berhad.

Sampai2 je terus pergi kat lobi bangunan SPA tu. pergi kat kaunter konon nak tanye kat mane lokasi temuduga tu. dah tau da aras *. tp mane tau nak kene amik pas melawat ke..pas keselamatan ke..so pegi la kat brother yg jage kaunter SPA tu.

sani       : "Assalamualaikum, selamat pagi encik, saya ada sesi temuduga pagi ni, pergi tingkat * yer?"

brother  :  sambil tersipu-sipu malu dan segan " ermmm..emmm Encik ni panel temuduga yer?"

sani       : "gulp(tersengih) eh tak, saya calon temuduga.huhu"

brother  : "owh ye ke,kalau mcm tu encik boleh terus ke tingkat * yer encik. ade kaunter pendaftaran kat
                situ." ujar beliau yg masih tersipu2

sani       : "owh ok. terima kasih yer" (dalam hati terdetik: tua sgt ke aku ni, sampai ko ckp aku ni panel  
                 temuduga huhuhu)


naik lif terus naik ke aras 6.

dewan temuduga tu macam klinik kerajaan. ada banyak bilik-bilik temuduga. siap ade nombor. ade 5 calon lelaki yang pakaian look very impressive. hensem n professional. calon wanita dalam 30-40 org...so time nak register tu, pukul 8.00 pagi, bergegas register sebab nak jd org pertama di interbiu. sib baik dapat no 1 hehe. memang saje tanak menunggu. nanti penat,nervous, tension dan etc.

pada pukul 8.15 pg. TING! nombor naik. dengan mulut yg terkumat kamit bace selawat dan doa...berjalan dgn yakin ke bilik temuduga tersebut.

tok..tok..tok bile dgr org cakap masuk kat dlm, terus masuk. Datuk XXXXXX dan Puan wakil jabatan senyum menunggu.
da bagi resume ngan dokumen, sijil2. datuk jemput duduk.

Datuk   : ni nak panggil ape? Abdullah ke sani? Nametag u abdullah.

sani      : abdullah datuk. officially. senyum.

Datuk   :  hmm better pgl abdullah. 'hamba Allah'..encik abdullah, tolong sebut name penuh, no ic, cgpa.

sani      : name saya ........no ic.....cgpa.....senyum

Datuk   : so dah berape kali dtg interview dgn SPA ni?

sani      : ni kali kedua datuk. yang kali pertama tu untuk jawatan yg saya pegang skrg. XXX gred XX. skrg bertugas di U**,K**. senyum

Datuk   : owh u in-service officer la yer..so adik bradik ade berape org?

sani     : saya ada sorang abg yg bertugas di HUKM dan  sorang adik lelaki tengah belajar di IKBN, chembong.senyum

Datuk   : ok. Tell us about U**,K**?, Parol system?, the difference betwen parol board n pardon board?

sani     : bla..bla.bla dengan penuh keyakinan, english yg baik.senyum

Datuk   :ape yg awak faham pasal integriti?

sani     : i believe if there is strength of character, integrity follow..bla..bla.bla dengan penuh keyakinan,senyum.

Datuk   : sy pernah tgok polis amik rasuah. sejam sy perhati je polis tu minta rasuah....(lame datuk bercerita pengalaman beliau)

sani     : senyum je.

Puan   : bace paper hr ni?

sani     : bace puan. di anatara nye adalah keputusan kerajaan memberi kelonggaran kepada pembekal
ubat-ubatan dan farmasi untuk mengiklan produk mereka.

Puan   : awak rase kenape kerajaan buat mcm tu?

sani     :  selaras dgn matlamat NKEA.bla...bla..bla.. senyum.

Puan   : ape sumbangan K** ke arah NKEA?

sani     : bla...bla...senyum

datuk   : macam mane nak buat ni, masalah integriti dlm kerajaan, pdrm terutame nya.

sani     : penyeliaan perlu dipertingkatkan. pengistiharan harta perlu dilaksanakan dgn lebih kerap. with all due respect. Tan Sri IGP must be more firm n strict

datuk   :ok. sblm kite menamatkan sesi temuduga ini. ade pape soalan atau apa-apa nak cakap?

sani     : sy ade 2 soalan datuk. yg pertame, walaupun sy mempunyai ijazah dalam lapangan ekonomi dan
             kewangan, tugas sy di sektor keselamatan, tp sy berminat untuk berkhidmat di wisma putra. adakah
              sy perlu melalui tapisan temuduga atau asesment lagi.

datuk   :tidak. JPA will decide where to send u base on your interest,background. but as for u. u will serve in
             local for 2 year before u go abroad. remember. non performing, u will de-moted to your present  
              position. ok that all.thank u.

sani     : terima kasih datuk,puan. senyum.( dah la tak sempat nak tanye soalan kedua, nak cakap x factor
             pun x dan...)

keluar dr bilik dgn senyuman. tgok jam.pukul 9. hehe

ok la,tak kejap sgt atau x lame sgt.huhuhu

Kesimpulan:-
1. mungkin benar kate kwn2 saye,wajah saye kelihatan berumur (tua).tak suke.
2. Interviewer baik, professional dan mesra.
3. Bukan kemahiran berkomunikasi dan cara melontarkan idea sahaje yang diduga, kemahiran mendengar juga dinilai.
4. saye telah berusaha, persembahan terbaik pun telah dilakukan. hanya tawakal dan doa sahaje yang tinggal.

nota kaki:-
1. Nama penemuduga, lokasi, tugas dan jabatan sy sedang bertugas tidak boleh didedahkan. Di samping itu, perkongsian ini juga terikat dengan Akta Rahsia Rasmi 1972 (OSA). Mohon maaf.

Friday, September 3, 2010

RM 10.00 dan Sebungkus Nasi

Pukul 4.30 pagi sabtu. sangat sejuk.
so sy pun bangun sebab badan da terketar-ketar.
dgn riang pergi sahur-mandi-subuh.

Pukul 6.30 pagi. terjah laptop.
dgn harapan nak gather info ckit.
sambil melayari tenet dan layan lagu Hillary Duff-so yesterday.
kebetulan.....di antara data yg diperlukan ada di lawan web 'Intan'
(Institut Tadbiran Awam Negara)

so tanpa melengahkan mase


digugel nye I...N..T...A....N


  tetibe....


sy ingat ini gurauan ke hape...
tetibe sy rase yakin bahawa sekirenye sy kelik button ok tu.
sy mungkin jd pemenang misteri kereta proton baru yg mcm Lancer tu ke.

sy pun dengan segera kelik 'OK'



terpacul plak panorama laman intan yang aneh lg benar complete pakej dengan ayat yg boleh membatalkan pose seseorg muslim sekirenye mengucapkannye.

sy yg masih terkesima segera akan teringat laporan akhbar the star kelmarin bahawa laman web Intan telah di hack oleh saudara saudara Islam kite di seberang.

dukacitanye saya rase.time2 nak wat keje plak tuh.

sampai begini sekali provokasi yg kalian lancarkan demi RM 10.00 dan sebungkus nasi bungkus (nway......korang xpose ek?) lepas ni laman web mane yg kalian nak hack?

lantas sy teringat salah satu n3 Tuan Al-Lavender;

"tiba-tiba saya  menjadi sebak+sedih+jauhati+terkilan+marah+terhina+rasatakpercaya dan pelbagai perasaan lagi bercambur baur dengan tindakan segelintir rakya mereka
yang tanpa berfikir panjang telah melontar najis serta memijak dan membakar Jalur Gemilang. Lebih memedihkan lagi ia dilakukan menjelang sambutan ulangtahun kemerdekaan kita dan dibulan puasa yang penuh barakah ini"

mujur..Malaysia adalah sebuah negara yang mengamalkan dasar diplomasi yang tinggi dan profeesional dan rakyat Malaysia juga sungguh matang dan tidak cepat melatah. sebagai contoh...



Bekas Komando ATM
NST 4 September 2010


Dua bekas komando ATM tersebut dilaporkan  kecewa dgn sikap segelintir rakyat Indonesia membakar jalur gemilang bertindak menyerahkan memorandum kepada konsulat Indonesia di Pulau Pinang dan dan turut menyerahkan bendera negara Indonesia secara hormat sebagai tanda menghormati negara berkenaan dan mahukan rakyatnya juga menghormati bendera negara lain.

patutnye kite (antara M'sia dan I'sia) rapatkan barisan sesama kita.
perkemaskan hubungan bilateral dan kerjasama/perkongsian pintar.
berganding bahu memajukan ekonomi negara satu sama lain.
sebab kedua-dua saling memerlukan.
jd kesatuan negara Islam di Asia yg kuat.
baru la suara kite lantang di peringkat antarabangsa.
then baru kite boleh protect Palestin. Al Aqsa. Iran. Iraq. Lebanon
hal yg boleh dibawa berbincang,jangan diajak berperang.
tenang pak!


berapalah sgt Rm 10.00 dan sebungkus nasi jika nak dibandingkan dengan kesejahteraan sejagat.

Exemption Clause:- This is personal view. it doesn't represent or reflect Malaysia Foreign Policy toward our de-loved beloved neighbour, Indonesia. Please don't hack my blog!